Σύνδεσμος όλων των Αλαγιωτών

Με δύναμη κι υπομονή βρήκαμε καινούργιο χώμα ν’ απλώσουμε τις ρίζες...
Η πορεία & ιστορία του Συνδέσμου Αλαγιωτών
«Και ήρθαν τα πράγματα έτσι κι άρχισε εδώ η καινούργια μεγάλη περιπέτεια κι εμείς στήριγμα άλλο από την πίστη στο Θεό και από τα χέρια μας δεν είχαμε, μας κοίταζαν οι άνθρωποι εδώ με το’ να μάτι, μας βρίζαν, μας κορόιδευαν, τουρκόσπορους μας έλεγαν, γιαουρτοβαφτισμένους κι εμείς καλά καλά ούτε που τους καταλαβαίναμε, δεν ξέραμε τη γλώσσα. Κι εδώ μείναμε, και ριζώσαμε, στη Νέα Ιωνία […]. Με δύναμη κι υπομονή βρήκαμε καινούργιο χώμα ν’ απλώσουμε τις ρίζες, να βλαστήσουμε και να ‘ρθουνε πάλι καρποί, καινούργιοι, ευλογημένοι. Κι εμείς οι Αλαγιώτες μάθαμε εδώ απ’ την αρχή τη γλώσσα την ελληνική, τη γλώσσα μας, και στήσαμε πάλι τις δουλειές μας, κάναμε παιδιά, σπουδάσανε για να ‘χει το Ρωμέικο κλαδιά πολλά, να μην πεθάνει και να πορεύεται στην ιστορία.»
1945
Οι πρόσφυγες με καταγωγή από την Αλάγια και την Αττάλεια θέλοντας να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, επαγγελματική αποκατάσταση, υγεία και πνευματική καλλιέργεια στη νέα τους πατρίδα, ίδρυσαν το 1945 στην Αθήνα την Ένωση Ατταλειωτών-Αλαϊωτών. Κύριο επίτευγμα αποτέλεσε η ίδρυση Ιατρείου Απόρων στα Πετράλωνα το 1946, ενώ αργότερα, αφού πραγματοποίησε κάποιες πρώτες επισκέψεις στην Αττάλεια-Αλάγια, περιέπεσε σε αδράνεια.
Ένα τμήμα από τους Αλαγιώτες, που είχαν εγκατασταθεί στη Νέα Ιωνία, ίδρυσαν το 1963 τον Σύνδεσμο Αλαγιωτών Μ. Ασίας «Ο Άγιος Γεώργιος».
Σκοπός του Συνδέσμου ήταν η σύσφιξη των σχέσεων και η επικοινωνία των συγκροτούντων του συλλόγου μελών και τη δημιουργία λέσχης - εστίας προς στέγαση των γραφείων του.
1963
Οι 22 ιδρυτές του Συνδέσμου ήταν οι: Ιάκωβος Σακαλόγλου, Στέλιος Καζαντζίδης, Παρασκευάς Παρέσογλου, Μιχαήλ Κορακίδης, Νικόλαος Νουβέλογλου, Γεώργιος Τσοπανάκης, Μιχαήλ Αμπουσίδης, Αχιλλεύς Εμμανουήλ, Ιορδάνης Παπουτσόγλου, Κωνσταντίνος Μιχαηλίδης, Ηλίας Χατζηπαπάς, Μιχαήλ Λουϊζίδης, Γεώργιος Νουβέλογλου, Σταύρος Σταυρίδης, Δημήτριος Καργιμπατζάκης, Μιχαήλ Χατζόπουλος, Παντελής Εμμανουηλίδης, Γεώργιος Χατζηστεργίου, Νικόλαος Γιατζόγλου, Θωμάς Θωμαΐδης, Χρήστος Τσοπάνογλου, Παναγιώτης Τσοπανάκης
Ιστορική αναδρομή
1945
Πριν από τον Σύνδεσμο Αλαγιωτών, το 1945 είχε ιδρυθεί η «ΕΝΩΣΙΣ ΑΤΤΑΛΕΙΩΤΩΝ και ΑΛΑΪΩΤΩΝ» με έδρα την Αθήνα, όταν τα 11 ιδρυτικά του μέλη συνήλθαν στο γραφείο του Γ.Ν. Χατζηνικολάου, την Τετάρτη, 10 Σεπτεμβρίου 1945 και υπέγραψαν την ιδρυτική πράξη-καταστατικό.
Ήθελε να εκπροσωπήσει τους 12.000 Ατταλειώτες και 2.000 Αλαγιώτες που ξεριζώθηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και ήρθαν στην Ελλάδα ή έφυγαν στο εξωτερικό. Πολλοί από αυτούς μετά την αποβίβασή τους στην Ερμιόνη και το Κατάκωλο, για λόγους βιοπορισμού ήρθαν και εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα και την ευρύτερη περιοχή.
Τριμελής επιτροπή αποτελούμενη από τους Γεώργιο Ν. Χατζηνικολάου, Νικόλαο Θ. Παπάζογλου και Γεώργιο Χ. Σταυρίδη, ανέλαβε το έργο υποβολής του καταστατικού στο Πρωτοδικείο Αθηνών και όλης της εργασίας μέχρι την έγκρισή του.
Διοικούνταν από 9μελές Κεντρικό Συμβούλιο και 3μελή Εξελεγκτική Επιτροπή. Σκοπό είχε – όπως όλοι οι προσφυγικοί σύλλογοι – αφενός να συνενώσει όλους τους πρόσφυγες τους καταγόμενους από τις εν λόγω περιοχές, αλλά και να υπερασπιστεί τα δικαιώματά τους για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης (επαγγελματική αποκατάσταση, υγεία, πνευματική καλλιέργεια κ.λπ.) στη νέα τους πατρίδα.
Κύριο επίτευγμα της εν λόγω Ένωσης ήταν η Ίδρυση ΙΑΤΡΕΙΟΥ ΑΠΟΡΩΝ στην οδό Παμφύλης 6 - Άνω Πετράλωνα (εγκαίνια 19 Μαΐου 1946) αφού ένας μεγάλος αριθμός προσφύγων από την Αττάλεια και Αλάια είχε εγκατασταθεί στον συνοικισμό Ασυρμάτου.
1952
Το Σάββατο 28 Ιουνίου 1952, ο σύλλογος πραγματοποιεί 8ήμερη εκδρομή στη Μ. Ασία με το ατμόπλοιο «ΑΙΓΑΙΟΝ». Θα επισκέπτονταν την Αλάια και τη Σπάρτη Πισιδίας. Συμμετέχουν πολλά άτομα από τη Ν. Ιωνία με καταγωγή από την Αλάια και τη Σπάρτη Πισιδίας.
Η Ένωση αυτή αργότερα περιέπεσε σε αδράνεια με αποτέλεσμα ένα τμήμα από τους Αλαγιώτες που ήδη είχαν εγκατασταθεί στη Ν. Ιωνία, να ιδρύσουν το 1963 τον ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΑΛΑΓΙΩΤΩΝ Μ. ΑΣΙΑΣ «Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ», με έδρα τη Ν. Ιωνία.
Ιδρύθηκε, από τους καταγόμενους εκ της περιοχής Αλάγια Μικράς Ασίας που διέμεναν στην περιοχή της τέως Διοίκησης Πρωτεύουσας του νομού Αττικής και το καταστατικό του εγκρίθηκε με την υπ΄ αριθ. 24978/65 απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών.
Σκοπός ήταν η σύσφιξη των σχέσεων και η επικοινωνία των συγκροτούντων αυτόν μελών με τη διοργάνωση εορτών, εκδρομών κλπ. και η δημιουργία ει δυνατόν, λέσχης - εστίας προς στέγαση των γραφείων του Συνδέσμου.
Τακτικά μέλη γίνονταν όσοι κατοικούσαν στην περιφέρεια της τέως Διοικήσεως Πρωτευούσης και είχαν καταγωγή από την Αλάγια. Έκτακτα μέλη γίνονταν όσοι διέμεναν σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας και κατάγονταν από την Αλάγια. Ο σύνδεσμος διοικούνταν από 7μελές Διοικητικό Συμβούλιο, εκλεγόμενο ανά διετία. Είχε σφραγίδα στρογγυλή φέρουσα τις λέξεις ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΛΑΓΙΩΤΩΝ «Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ» και στο μέσον την εικόνα του Αγίου Γεωργίου. Εόρταζε την ημέρα εορτής του Αγίου Γεωργίου.
Οι 22 ιδρυτές, ήταν οι: Ιάκωβος Σακαλόγλου, Στέλιος Καζαντζίδης, Παρασκευάς Παρέσογλου, Μιχαήλ Κορακίδης, Νικόλαος Νουβέλογλου, Γεώργιος Τσοπανάκης, Μιχαήλ Αμπουσίδης, Αχιλλεύς Εμμανουήλ, Ιορδάνης Παπουτσόγλου, Κωνσταντίνος Μιχαηλίδης, Ηλίας Χατζηπαπάς, Μιχαήλ Λουϊζίδης, Γεώργιος Νουβέλογλου, Σταύρος Σταυρίδης, Δημήτριος Καργιμπατζάκης, Μιχαήλ Χατζόπουλος, Παντελής Εμμανουηλίδης, Γεώργιος Χατζηστεργίου, Νικόλαος Γιατζόγλου, Θωμάς Θωμαΐδης, Χρήστος Τσοπάνογλου, Παναγιώτης Τσοπανάκης
1965
To πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο, απετέλεσαν οι:
- Πρόεδρος: Ιάκωβος Σακαλόγλου
- Αντιπρόεδρος: Ιορδάνης Παπουτσόγλου
- Ταμίας: Γεώργιος Τσοπανάκης
- Μέλη: Παρασκευάς Παρέσογλου, Γεώργιος Νουβέλογλου, Μιχαήλ Λουϊζίδης, Δημήτριος Τσομπάνογλου
1971
Το καταστατικό του τροποποιήθηκε το 1971.
Το εκλεγμένο Δ.Σ. ήταν:
- Πρόεδρος: Ιάκωβος Σακαλόγλου
- Αντιπρόεδρος: Παρασκευάς Παρέσογλου
- Γραμματέας: Δημήτριος Τσοπάνογλου
- Ταμίας: Γεώργιος Νουβέλογλου
- Μέλη: Γεώργιος Τσοπανάκης, Ιορδάνης Παπουτσόγλου, Μιχαήλ Λουϊζίδης
Ο Σύνδεσμος εμφανίζεται να επαναδραστηριοποιείται στη Νέα Ιωνία με την ετήσια γιορτή του, του Αγίου Γεωργίου, όπου βασικός ομιλητής ήταν ο μετέπειτα βουλευτής, υπουργός και δήμαρχος Γιάννης Χαραλάμπους.
1989
Το Διοικ. Συμβούλιο, αποτελούσαν οι:
- Πρόεδρος: Λεωνίδας Τσισμετζόγλου
- Αντιπρόεδρος: Γεώργιος Τσομπάνογλου
- Γραμματέας: Σοφία Τσοπανάκη
- Ταμίας: Γεώργιος Μπακιρτζής
- Κοσμήτορας: Δημήτριος Τσομπάνογλου
- Μέλη: Μιχάλης Σακαλόγλου, Στάθης Νουβέλογλου
Μετά την 10ετία του ΄80 ο Σύνδεσμος δραστηριοποιήθηκε με πλήθος εκδηλώσεων. Καθιέρωσε την ετήσια εκδρομή στην αξέχαστη πατρίδα τους Αλάγια και ανέπτυξε ιδιαίτερα φιλικές σχέσεις με τη δημοτική αρχή της Αλάγιας (δήμαρχος Σιπαχίογλου), με τελικό αποτέλεσμα επί δημαρχίας Γιώργου Περτσεμλίδη (με αντιδήμαρχο τον Αλαγιώτη δικηγόρο Δημ. Σακαλόγλου) να γίνει η πρώτη φάση αδελφοποίησης των δήμων Ν. Ιωνίας και Αλάγιας.
Παράλληλα εξέδωσε το ιστορικό έργο για την Αλάγια του Βασ. Βογιατζόγλου που μεταφράστηκε και στα Τούρκικα και το βιβλίο «Από την Αλάγια στη Ν. Ιωνία» του Murat Levent Kocak.
Η αδελφοποίηση με την Αλάνυα
Τη δεκαετία του 1980 ο Σύνδεσμος μετονομάστηκε σε «Σύνδεσμος Αλαγιωτών Νέας Ιωνίας Αττικής και Περιχώρων» με σήμα τον Κόκκινο Πύργο και το Ναυπηγείο της πόλης. Την ίδια δεκαετία, ο Σύνδεσμος, που είχε ξεκινήσει επισκέψεις στη μητρική γη από το 1952, γιγάντωσε το δεσμό με ετήσια ταξίδια μελών, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη αδελφικής φιλίας με τη Δημοτική Αρχή της Αλάγιας και πλειάδα φιλέλληνων Τούρκων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αδελφοποίηση της Νέας Ιωνίας με το Δήμο Αλάγιας το 2001, 13 Μαΐου, επί δημαρχίας Γ. Περτσεμλίδη για την Νέα Ιωνία και Χ. Σιπαχίογλου για την Αλάγια και επί προεδρίας του Συνδέσμου του Λεωνίδα Τσισμετζόγλου και επικουρία του Κώστα Τσοπανάκη.
Το 1989 ο Σύνδεσμος άρχισε τη βιντεοσκόπηση της ελληνικής συνοικίας και την καταγραφή ψηφιακών τεκμηρίων. Το 1993, στις 31 Ιανουαρίου, ο Σύνδεσμος τίμησε παλαιότερα μέλη του Δ.Σ. όπως και μέλη για την προσφορά τους στη διάδοση και διάσωση της Αλαγιώτικης πολιτισμικής κληρονομιάς με την προσφορά τους σε κειμήλια, προφορικές μαρτυρίες, ήθη, έθιμα, φωτογραφίες.
Ο Σύνδεσμος ως πρόδρομος της αδελφοποίησης και της φιλίας των δύο πόλεων στάθηκε αρωγός στην αγορά του Ιερού Ναού Αγίου Αλυπίου στην Αλάγια, μέσω του τότε προέδρου Κώστα Τσοπανάκη από τον Μητροπολίτη Πισιδίας κ.κ. Σωτήριο, την ανακαίνιση του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Βουνού Αλάγιας και την παραχώρηση από το δήμο Αλάνυας οικοπέδου για την μετέπειτα ανέγερση εκ θεμελίων του πρώτου νέου ναού στην μικρασιατική επικράτεια από το 1922, του Ιερού Ναού Παναγίας Πισσιδιώτισσας Αλάγιας με μόνιμο ιερέα καθημερινά τον πατέρα Κωνσταντίνο, με την απεριόριστη υποστήριξη του Μητροπολίτη Πισιδίας κ.κ. Σωτήριο και του Επισκόπου Αμβροσίου Πισιδίας.
Ο Σύνδεσμος στο Μουσείο Αλάνυας έχει αγιογραφήσει, προσφέρει και τοποθετήσει σε περίοπτη θέση εικόνα του Αγίου Γεωργίου. Μα και στην παραλία Αλάγιας, ως ένδειξη εκτίμησης και φιλίας, ο Σύνδεσμος και ο Δήμος Αλάνυας έχουν τοποθετήσει δύο ελιές με μαρμάρινη επιγραφή σε μορφή μνημείου με την επιγραφή ΙΩΝΙΑ στα ελληνικά.
Στα πλαίσια της αδερφοποίησης σε συνεργασία με το Δήμο Νέας Ιωνίας, ο Σύνδεσμος υποδέχεται και φιλοξενεί επί σειρά ετών αντιπροσωπείες παιδιών από την Αλάγια στην παιδική κατασκήνωση του Δήμου διοργανώνοντας πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δράσεις αγάπης, φιλίας και ειρήνης.
Διοικητικό Συμβούλιο
Στις 10 Νοεμβρίου 2024, ο Σύνδεσμος Αλαγιωτών πραγματοποίησε εκλογές για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου.
- Γιώργος Νουβέλογλου, Πρόεδρος
- Βίκυ Μιχαηλίδου, Αντιπρόεδρος
- Μαρία Καρτελιά, Γραμματέας
- Παντελής Γιαγιτζόγλου, Κοσμήτορας
- Σταύρος Παπάζογλου, Κοσμήτορας
- Πάρης Ιατρίδης, Ταμίας
- Ευγενία Χατζόγλου, Ταμίας
- Χριστίνα Θεοδοσίου - Γκέλυ Σακκαλόγλου, Αναπληρωματικά μέλη